Helgens tips

Nu har jag provat ett till recept från "Sveriges mästerkock". Det är Marcus Aujalay som har komponerat en klassisk chili con carne.


Chili con carne     4 port

600 g högrev

1 st gul lök, skalad och finhackad
4 st vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 st grön/röd chili, finhackad
100 g varmrökt sidfläsk/bacon
3 msk tomatpuré
0.5 msk kakao
0.5-1 msk spiskummin
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
5 dl rött vin
100 g vita bönor
100 g kikärtor
100 g borlottibönor
Persilja, finhackad
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Olja till stekning

Gör så här


1. Bryn köttet i olja tills det fått fin färg i en stor gryta.

2. Lägg i lök, vitlök, chili och sidfläsk och bryn ytterligare några minuter. Spara lite finhackad chili till servering.

3. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet.

4. Låt sjuda under lock 2 timmar.

5. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört.

6. Smaka av med salt och peppar.

7. Vänd ner bönor och strö på lite mer chili och persilja.

2 kommentarer:

  1. Har du testat att koka kött och bönor samtidigt någon gång? Är lite nyfiken på hur det skulle fungera.

    SvaraRadera
  2. Nä de har jag faktiskt inte. Om de bara är blötlagda borde de nog gå ganska bra. Kanske för mycket skum och sånt. Jag använde du på konserv så då går det inte så bra.

    SvaraRadera