Helgens tips


Jag inspireras mycket av matlagningsprogram. Följer Sveriges mästerkock just nu och dem lagar massa smarriga rätter som jag vill prova. Nått jag tog tag i och faktiskt lagade var den indiska kycklingcurryn som var med i en utslagstävling härom veckan. Den var jättejättegod. Rekommenderar den starkt.
Deras recept kan man hitta på recept.nu. Där finns det länkar till tv4:as olika matlagningsprogram med tillhörande recept, kategoriserat under datum då programmet visades så det är lätt att hitta om man vet att man såg ett program men inte kommer ihåg vad rätten heter ex.

Indisk kycklingcurry 4 port
1 st kyckling, hel
2 msk ghee eller rapsolja
2 st gula lökar, skivade
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära, färsk, finriven
1,5 msk koriander, malen
2 tsk spiskummin, malen
0,5 tsk cayennepeppar
5 st kryddnejlikor, hela
2 st kanelstänger
3 msk vanlig curry
2 tsk salt
ca 0,5 krm vitpeppar, malen
1 burk kokosmjölk, 400 ml
3 msk mango chutney
2 dl turkisk youghurt


1 Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan.
2 Mät upp kryddorna på tallriken.
3 Stycka kycklingen i bitar.
4 Bryn kycklingen i ghee eller olja några minuter i en stekgryta.
5 Tillsätt löken och kruddorna.
6 Rör runt och fräs någon minut till.
7 Tillsätt 1 dl vatten och kokosmjölken.
8 Låt koka på svag värme under lock i 30-40 minuter. Rör om då och då.

Innan servering så tillsätt mango chutney och turkisk yoghurt.
Detta serverade jag med ett festris som dem också lagade.


Festris 4 port
2,5 dl basmatiris, sköljd och avrunnen
1 st gul lök, finhackad
1 bit kanelstång
3 st kryddnejlikor
1 nypa kardemumma,ca 0,5 krm
1 st chilifrukt, urkärnad och strimlad
4-5 dl buljong, valfri smak
4-5 msk russin, ljusa
flagad mandel

1 Fräs finhackad gul lök i en tjockbottnad gryta, ta med kanelstång, kryddnejlika, kardemumma och strimlad chili.
2 låt kryddorna bli varma.
3 Salta lätt och vänd ner riset.
4 Fräs riset med löken och kryddorna ett par minuter.
5 Slå i buljongen och koka riset på lägsta värmen.
6 Fluffa upp det färdiga riset och blanda ner russin
7 Strö över rostad flagad mandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar