Rotfruktsoppa

Idag är det tisdag och vår soppdag. På menyn var det rotfruktssoppa och den blev jättegod.
I soppan så hade jag gul lök, vitlök, potatis och morötter. Kokar allt mjukt i grönsaksbuljong.
Sen mixar jag soppan slät och smakar av med salt och peppar samt hackad dill. Succé.

Till mellis idag var det inte så chockerande att vi åt semlor. Men först fick man äta en portion havregrynsgröt. Semlan fick man montera ihop själv med sylt och grädde ( ingen mandelmassa då vi har total nötförbud, därav sylt istället). Barnen var jätteglada och det är så kul att se hur dem uppskattar såna här små överraskningar.
Till semlor använder man en vanlig vetedeg, dock med mindre mängd smör.

ca 15 stora semlor
75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker eller vit sirap
1 tsk salt
1½-2 tsk kardemumma
875 g vetemjöl

Värm mjölken tillsammans med smöret till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet.
Rör ner socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med lätt uppvispat ägg.

Grädda stora bullar i nedre delen av ugnen ca15 minuter på 200 grader.
Lite minde bullar på 200-225 grader 7-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar