Helgens tips





Nu till helgen är jag fisksugen och en god bouillabaisse ska lagas.


Bouillabaisse, 4 port (snarare 6 vuxna)

1½ kg fisk, olika sorter
500 g räkor med skal
2½ liter vatten
1 msk salt
½ tsk krossad vitpeppar
2 lagerblad
dillstjälkar

4 gula lökar
2 msk olja
2 burkar á 400 g, krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
2 tsk timjan
1 g (2 pkt) saffran
strimlat skal av en halv citron
3 vitlöksklyftor
1 burk musslor, ca 450 g
1 dl finhackad dill
citronklyftor

Om du köpt hela fiskar, vilket man gör om man är i frankrike eller känner sig extra på topp så rensar man dem och lägger huvud utan gälarna i en kastrull. I också med med ben och allt annat du tänkt slänga. Är du som jag skalar du räkorna och använder bara dem. (= köpt färdig rensad fisk). Ha i vatten, salt, lagerblad och dillstjälkarna. Koka upp ca 15 minuter. Sila.
Finhacka löken och fräs i oljan. Häll på tomater, vitt vin, stött saffran och timjan.
Ha i citronskalen och pressad vitlök. Låt allt puttra under lock i 30 minuter.
Lägg ner fisken i bitar och sjud några minuter.
Precis innan servering har du i räkorna, finhackad dill och pressad citron.

Detta avnjuter jag gärna med skivad bröd och en god aoili.


1 kommentar:

  1. Bouillabaisse är aldrig fel. Älskar fisk och skaldjur. Och precis som du skriver, toppat med en klick aioli - mums!

    SvaraRadera