Matens pris

I veckorna som varit har jag varit duktigt och promenera till jobbet. Extra lätt går det när man lyssnar på podradio. Så spännande att man bara går och går och vill lyssna mer.
Jag har lyssnat på en serie som heter "matens pris" och måste verkligen rekommendera den.

Man hittar alla avsnitt här:
http://sverigesradio.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&pid=3737

Text från sveriges radio om vad programmen handlar om:

"Vad är det som gör att en liter mjölk är billigare än kranvattnet som säljs på flaska i butiken? Det handlar bland annat om det proteinrika fodret som korna äter. Men det billiga djurfodret har ett högt pris. Proteinen i djurens mat kommer från sojabönor som odlas i Brasilien och tusentals människor skadas av de livsfarliga bekämpningsmedel vid odlingarna."

"På kort tid har den vita matfisken Pangasius, vietnamesisk hajmal, tagis sig in i de svenska fiskdiskarna. Fisken har marknadsförst som ett alternativ till den utfiskade torsken, men ekots granskning visar att pangasiusfisken som odlas i dammarna i Vietnam, står för stora utsläpp och bidrar till utfiskningen i haven."



Man får sig en rejäl tankeställare när man lyssnar på dessa program. Det är så viktigt att köpa mat som ger en hållbar utveckling. Men det är också svårt att veta vad som är ett bra köp/val.
Vi måste bli bättre på att kräva rätt information av handlarna och tillverkarna!

3 kommentarer:

  1. Visst är det bra =) Fast som sagt, även jobbigt!
    Men i alla fall är det härligt med vår och promenadbara vägar!

    SvaraRadera
  2. Ja, verkligen svårt att hålla koll på sådana saker - särskilt när det är antagligen så att lokalt producerad mad är inte alltid den mest mijövänliga... /Nick

    SvaraRadera
  3. Jag som jobbar med just svenska kor vill ändå nyansera det hela för importerad soja är också väldigt dyrt och svenska mjölkindustrin jobbar stenhårt med att gå över till våra inhemska proteifoder såsom ärtor etc. Om konsumneterna valde svensk mjölk i stället för tex billig tysk mjölk så skulle de åtminstone veta vad korna har ätit och hur de har det eftersom våra lagar är strängare i mycket än om man jmfr med rsten av EU.

    SvaraRadera