Porterstek

Dagen lunch går inte av för hackor. Porterstek med ris och sås. Såsen av spadet blir sååå himla gott. Kan inte beskriva. Flera av barnen åt såsen som en soppa.
Hoppas ni har tid att själva laga det nån gång för de är det värt.


Porterstek

1,5 kg kött, jag använde högrev
1 flaska porter (33 cl)
1 dl koncentrerad svart vinbärsaft
1 dl soja
6 enbär
1,5 tsk timjan
2 köttbuljongtärningar
5 hela svart eller vitpepparkorn
2 gula lökar i skivor.

Bind köttet. Lägg allt utom köttet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme. Vänd på steken då och då, lagen täcker inte hela köttet. Steken är klart när innertemeraturen är 75 grader. Mät med en termometer. Låt köttet ligga i lagen i 20 minuter (inte på en varm platta) innan du skär upp den.

Såsen gör du på detta sätt: mät upp 7 dl av kokspadet. Blir det mindre kvar än 7 dl så späd på med vatten. Blanda 4 msk vetemjöl med 1½ dl vispgrädde. Koka upp spadet och rör ner gräden under omrörning. Sjud några minuter.

Gott med både potatis och ris till.

1 kommentar: