Porterstek




Veckan avslutades med en så otroligt supergod stek. Jag började koka den på torsdagen och det blev fantastiskt. Jag har aldrig varit med om att dem sitter och äter så länge och det kändes bra att höra från barnen hur gott det var. För det var det.




Till en porterstek behöver man

1,5 kg kött, jag använde högrev
1 flaska porter (33 cl)
1 dl koncentrerad svart vinbärsaft
1 dl soja
6 enbär
1,5 tsk timjan
2 köttbuljongtärningar
5 hela svart eller vitpepparkorn
2 gula lökar i skivor.

Bind köttet. lägg allt utom köttet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme. Vänd på steken då och då, lagen täcker inte hela köttet. Steken är klart när innertemeraturen är 75 grader. Mär med en termometer. Låt köttet ligga i lagen i 20 minuter (inte på en varm platta) innan du skär upp den.
Servera med kokt potatis och en sås som du gör så här:

Häll av spadet och sila. Mät upp till 7 dl, är det för lite spä på med vatten tills du får 7 dl. Blanda 1 msk vetemjöl med 1 ½ dl grädde. Koka upp spadet. Rör ner grädden och koka sakta under omrörning ca 3 minuter.


Det blir en brakmiddag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar