boeuf bourgignon





Som avslutning på veckan åt vi boeuf bourgignon. Jag hann steka köttet dagen innan på öppet hus så den hann stå och koka länge och blev jättegod. Ett glas rödvin till det här skulle inte sitta fel.
Mjölk var gott det med.


600 g benfritt nötkött,ex högrev eller bog
Smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
1 köttbuljongtärnign
100 g rökt sidfläsk eller bacon
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner

Smält smöret så de får lite färg i en panna. Stek köttet i omgångar och lägg över i en gryta.
Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet och blanda runt. Tllsätt tomatpuré, lagerblad, timjan, rödvin och buljong. Låt koka under lock ca 1 timme så köttet blir mört och fint.
Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen.
Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.


2 kommentarer:

  1. Mmm, den grytan lät god! Grytor är aldrig fel när det tillsätts lite vin, perfekt bjude-mad! :) Skall vi nog försöka oss på vid nästa lördags- alternativt söndagsmiddag.

    //Richard (Ella)

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det perfekt. Går och variera så mycket också med vad man tycker om. Tycker verkligen ni ska försköka er på det.
    /Sandra

    SvaraRadera