Chile

Chilensk gastronomi är en blandning av gamla indianska traditioner som utvecklats och förändrats av de spanska erövrarna, för att sedan ytterligare få krydda av alla de franska, tyska, engelska och italienska invandrare som flyttat hit under de senaste 200 åren.
Tvärtemot vad många tror är maten i Chile inte särskilt kryddstark. Associationen till chilepeppar är i och för sig korrekt, men den lokala ljusgröna varianten är inte särskilt eldig, utan ger snarare en aromatisk och svagt pikant smak åt maten.

Källa: Tasteline

Vi åt empanadas de pino - Chilenska köttfärspiroger

10 st

Deg:
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 äggula
1,75 dl mjölk
3 msk matolja ( inte olivolja)
1 st ägg till pensling, uppvispat

Fyllning:
350 g nörfärs
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar, eller lite färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0,5 tsk kumminfrön
3 msk olja
4 ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar

Deg
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mera mjöl om den känns klibbig.

Fyllning
1. Koka äggen, de ska vara hårdkokta.
2. Hacka och fräs löken i olja tills den får fin färg, lite karamelliserad yta.
Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs ytterligare någon minut.
3. Tillsätt köttfärs och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar
4. dela degen i 10 delar.Rulla varje del till en boll och kavla till en rund platta ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta och några russin på varje degplatta
7. Vik över halva degen så det formas till en halvmåne. Ta en gaffel och tryck ihop kanterna.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Håll koll på när den börjar få färg.

5 kommentarer:

  1. Casper älskade dina piroger, så vi ska göra dem hemma. Men då blir det nog med sojafärs! :)

    KRAM LINDA, TOMAS OCH CASPER

    SvaraRadera
  2. Mumsigt!
    Var det inte ganska omständigt att göra till så många?

    SvaraRadera
  3. Linda: Va kul att han tyckte om den :) Går säkert jättebra med sojafärs också.

    Emma: Jo de tog ett tag.Gjorde alla på torsdagen så la jag dem i ugnen på fredag. Annars hade jag aldrig hunnit.

    SvaraRadera
  4. Hej Sandra. Alex är tyvärr sjuk och missade dina underbara piroger. tack så mycket för receptet, ska försöka göra dem hemma.

    Har smakat på fantastiska cupcakes idag, kolla länken http://www.hellosugar.se/2009/03/cupcakes-i-stockholm/ Undrar hur svårt det är att göra sådana själv... Kram. Elena (Alex)

    SvaraRadera
  5. Elena: Ja prova laga dem. Blir jättegott. Om man vill förenkla lite kan man köpa smördeg och göra på. blir gott deet också. Fast degen jag har skrivit recept på är inte en smördeg.

    Åh vilka goda cupcakes. Ser fantastiska ut. På dagensmuffin.se finns ganska många bra recept. Tror inte det ska vara allt för svårt att göra själv. Vi får testa :)

    Kram Sandra

    SvaraRadera