Fettisdagen








Självklart bakar vi semlor på fettisdagen. Elmo och Arvid fick vara med och baka denna gång och det blev goda bullar.




Receptet vi använde lyder som följer:


5 dl mjölk
75 g smör
1 pkt jäst 50 g
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg (plus ett extra till pensling)
ca 9 dl vetemjöl


Gör på detta vis:


Sätt ugnen på 225 grader
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och häll på degspadet tills det löser upp jästen.
Vispa ena ägget lite lätt och häll ner i vätskan. Häll ner kardemumma och börja arbeta in det mesta av mjölet. Degen ska släppa kanterna när den är färdig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Baka ut degen till önskat antal bullar ( våran deg räckte till 30 st minisemlor, ca 4-5 cm i diameter innan andra jäsningen). Lägg på en klädd plåt med mellanrum oxh låt jäsa en andra gång, ca 25 minuter.

pensla med ett uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen 8-10 miuter beroende på storlek.


Hoppas ni får lika kul som vi hade.






1 kommentar:

  1. Vilken fin blogg Sandra!
    Jag har själv provsmakat ditt goda bröd en torsdag eftermiddag när jag hjälpte till i köket. Jag brukar också göra soppa enligt samma grundrecept, en favorit är morotsoppa med curry och kokosmjölk, det gilla Frida.
    Ha det så bra!
    Anna (Frida)

    SvaraRadera