Helgens tips

Till denna helg är jag sugen på husman. Och för mig är det bland annat kåldolmar. Kål är i säsong nu så det passar bra. Vet inte hur det är för er men det är inte ofta jag lagar kåldolmar men när jag väl gör det är det underbart gott. Potatis eller potatismos och rårörda lingon till.

Receptet på dessa kåldolmar kommer från Mats Broströms bok "favoritmål"

Kåldolmar 4 port

kåldolmar:
1 vitkålshuvud
3 dl långkornigt ris, kokt
400 g blandfärs
1,5 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar
sirap
smör
2 dl sky
maizena

Koka upp vatten i en stor gryta, salta, ca1 tsk per liter vatten.
Skär bort roten på vitkålen och koka i grytan med roten uppåt. Lossa bladen vartefter det blir mjuka. Lägg på handduk och låt torka lite. skär bort den tjocka bladnerven så går dem lättare att rulla.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ris och köttfärs med mjölk, ägg, salt och peppar. Forma färsen till små ägg som du lägger på varje vitkålsblad. Vik in kanterna och rulla till dolmar.

Smöra en ugnsfast form. Lägg dolmarna med skarven nedåt. Ringla över sirap och klicka ut smör.

Grädda dolmarna ca 25-30 minuter. Späd då och då på med lite av skyn.
När dem är färdiga. Sila skyn, koka upp och tillsätt maizena så får du en god sås till.

1 kommentar:

  1. Gott, gotti gott gott!! Ska beställa dolmar från deltidsarbetandemaken som står för middagsmaten i veckorna :-)

    // Jessica (Ella och Selma)

    SvaraRadera