Godaste maten nånsin

Ja inte bara idag. Det har dem sagt två-tre gånger den senaste veckan. Idag var i alla fall godaste maten nånsin portersteken. Och det var verkligen gott. Med kokt potatis, sås och vinbärsgelé.


Recept på porterstek (samma som jag skrivit förrut här) 4 port

1,5 kg kött, jag använde högrev
1 flaska porter (33 cl)
1 dl koncentrerad svart vinbärsaft
1 dl soja
6 enbär
1,5 tsk timjan
2 köttbuljongtärningar
5 hela svart eller vitpepparkorn
2 gula lökar i skivor

Bind köttet. Lägg allt utom köttet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme. Vänd på steken då och då, lagen täcker inte hela köttet. Steken är klart när innertemeraturen är 75 grader. Mät med en termometer. Låt köttet ligga i lagen i 20 minuter (inte på en varm platta) innan du skär upp den.
Servera med kokt potatis och en sås som du gör så här:

Häll av spadet och sila. Mät upp till 7 dl, är det för lite spä på med vatten tills du får 7 dl. Blanda 1 msk vetemjöl med 1 ½ dl grädde. Koka upp spadet. Rör ner grädden och koka sakta under omrörning ca 3 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar