Portugal

Fisket har spelat väldigt stor betydelse för Portugal de senaste 2500 åren. Det är cirka 140 fiskarter som fiskas regelbundet, men endast ett fåtal används i den dagliga matlagningen. Något som är speciellt med Portugal är att det inte bara är de som bor vid hamnstäderna som har tillgång till färsk fisk, utan sex dagar i veckan kommer det en fiskbil till städerna inåt landet, så att även de som bor långt ifrån hamnstäderna har tillgång till färsk fisk dagligen.

Vi åt en fiskrätt som heter Caldeirad á algarvía (fiskgryta från algarve), och den lagas efter fiskar man råkar ha tillgång till. I mitt fall var det lax och sej.

Minst 6 portioner

2 kg olika sorters fisk
½ kg gul lök
1 kg tomater
2 paprikor
½ kg potatis
vitlöksklyftor efter smak
1 stor bukett persilja
örtkryddor
lagerblad
piri-piri
paprikapulver
grov salt
1½ dl olivolja
½-1 flaska vitt vin

Lägg ingredienserna lagervis i en stor gryta. Börja med ett lager lök, tomater, paprika och vitlök i skivor. Strö över finhackad persilja och sedan ett lager paprikapudrade potatisbitar. Fördela fisken ovanpå och täck med grönsaker och kryddor. Blanda olivoljan med piri-piri och häll över. Rör försiktigt ner vinet. Lägg på lagerbladen och en redig persiljekvist. Låt småkoka under lock i ca 35 minuter. Skaka grytan emellanåt så vätskan fördelas jämnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar