Marocko

Det marockanska köket är lätt kryddat och absolut inte starkt. Maten är alltid vällagad och man börjar alltid från grunden med färska grönsaker, kött eller fisk och nybakat bröd. Man äter inte med kniv och gaffel utan använder bröd att ta maten med och alltid med höger hand. Till dessert äter man färsk frukt och flera gånger om dagen dricker man myntate.

Vi åt en vegetarisk tagine med kikärtor

Tagine 4 port

600 g kokta kikärtor
1 burk hela tomater (400 g)
15 cm purjolök
2 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
2 paprikor
2 medelstora morötter
1 zucchini
2 msk tomatpuré
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk saffran
3 dl russin
3 dl mandlar eller valnötter

Skölj och hacka lök. Skölj och skär paprika, morötter och zucchini i bitar. fräs löken i oljan. Tillsätt grönsakerna, kikärtor, tomatpuré, kryddor samt russin. Stek under omrörning i fem minuter. Tillsätt tomaterna och koka upp. I en panna vid sodan om värms mandlar upp och rostas lätt. Salta dem och garnera grytan vid servering.
Servera med cous cous.

(Vi åt utan nötter)

Källa: Globetrotter

1 kommentar: