Indien

Det indiska köket kan delas in i tre geografiska underavdelningar; nordindiskt (punjabi, kashmir, benaras, mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, maharashtriskt med flera) och östindiskt (bengali-assamese).


Stapelvaran i det nordindiska köket är vete, medan ris är stapelvara i syd- och östindiskt kök. Även atta, en särskild typ av vetemjöl, är viktig. Det finns minst fem dussin olika linser, som används rikligt i matlagningen. De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar (rai), kummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma, kanel med flera.


Indierna anser att matlagningen är en gudomlig konst, en av vår herres uppenbarelser till mänskligheten. Maten är uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje indisk provins har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.


Två tredjedelar av Indiens befolkning är sysselsatta med jordbruk, Indien är dessutom en av världens tio största fiskeproducenter. Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram den och hur man tillagar den, skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna.

Källa: wikipedia



Vi åt en kycklinggryta med kokosmjölk, curry, vitlök och garam masala. Till det hade vi naanbröd och ris

2 kommentarer:

  1. Det här hade faktiskt passat lika bra till Englandsvecka... /Nick

    SvaraRadera