Receptet

Här kommer receptet på bouillabaissen. Den Blev inte en sån kulinarisk upplevelse för utflyktsbarnen. dem fick nys om att de fanns korv och tyckte att det var oerhört orättvist.
Men jag njöt av den i alla fall.

1 ½- 2 kg fisk
500 g räkor med skal
2½ L vatten
1 msk salt
½ tsk krossad vitpeppar
2 lagerblad
(dill eller persiljestjälkar)

4 gula lökar
2msk olja
2 burkar, á 400 g, krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
2 tsk timjann eller fänkål
1 g (2 pkt) Saffran
strimlat skal av en halv citron
3 vitlöksklyftor
1 burk, 452 g musslor
1 dl finhackad dill eller persilja
pressad citron


Nu till själva processen. Den är mycket godare att koka fiskfonden själv. Jag hade färdiga fisktärnignar så jag kokade bara på räkskalen. Annars tar man också i skrov från fisken, huvud utan gälar, ben allt som man tänker slänga. Lägg i en gryta. Fyll på med vatten, salt, vitpeppar, lagerblad och persilje eller dillstjälkar. Koka i 15 minuter. Sila buljongen. Så här långt kan man förbereda om man vill.

Finhacka löken och fräs i oljan. häll på tomater, vitt vin, stött saffran och timjan/fänkål. Ha i citronskalen och pressad vitlök. Låt koka under lock ca 30 minuter.

Lägg ner fisken du skärt i bitar och sjud några minuter. Precis innan servering har du i räkor, finhackad dill/persilja och pressad citron.

Servera med aioli eller rouille och vitt bröd.

2 kommentarer:

  1. Underbart! Jag är så himla kass(på riktigt) att laga goda soppor. Men nu känner jag mig inspirerad.

    kram Linda

    SvaraRadera