
Nu till helgen är jag fisksugen och en god bouillabaisse ska lagas.
Bouillabaisse, 4 port (snarare 6 vuxna)
1½ kg fisk, olika sorter
500 g räkor med skal
2½ liter vatten
2½ liter vatten
1 msk salt
½ tsk krossad vitpeppar
2 lagerblad
dillstjälkar
4 gula lökar
2 msk olja
2 burkar á 400 g, krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
2 tsk timjan
1 g (2 pkt) saffran
strimlat skal av en halv citron
3 vitlöksklyftor
1 burk musslor, ca 450 g
1 dl finhackad dill
citronklyftor
Om du köpt hela fiskar, vilket man gör om man är i frankrike eller känner sig extra på topp så rensar man dem och lägger huvud utan gälarna i en kastrull. I också med med ben och allt annat du tänkt slänga. Är du som jag skalar du räkorna och använder bara dem. (= köpt färdig rensad fisk). Ha i vatten, salt, lagerblad och dillstjälkarna. Koka upp ca 15 minuter. Sila.
Finhacka löken och fräs i oljan. Häll på tomater, vitt vin, stött saffran och timjan.
Ha i citronskalen och pressad vitlök. Låt allt puttra under lock i 30 minuter.
Lägg ner fisken i bitar och sjud några minuter.
Precis innan servering har du i räkorna, finhackad dill och pressad citron.
Detta avnjuter jag gärna med skivad bröd och en god aoili.
Bouillabaisse är aldrig fel. Älskar fisk och skaldjur. Och precis som du skriver, toppat med en klick aioli - mums!
SvaraRadera